De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft een plan om Griekenland te redden. Maar collega-economen snappen daar vooralsnog bitter weinig van.
De Griekse schuldencrisis staat deze week twee keer op de agenda: maandagmiddag komen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw bijeen om te praten over het belangrijkste twistpunt: de uitbetaling van een restantbedrag van 7 miljard euro aan oude noodsteun, in ruil voor het doorvoeren van bezuinigingen en hervormingen in Griekenland.
Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft al laten weten niet te verwachten dat er meteen op oplossing komt. Daarvoor is de kloof tussen de Griekse regering – die geen harde ingrepen wil in de pensioenen en de arbeidsmarkt – en de schuldeisers van Griekenland te groot.
Hete hangijzers Griekse schuldencrisis
Dinsdag wordt ook spannend, want dan moet Griekenland een forse schuldaflossing doen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van ruim 750 miljoen euro. Zie ook het overzicht: 17 momenten waarop het de komende maanden mis kan gaan met Griekenland.
Hoeveel geld de Griekse regering nog in kas heeft om schuldaflossingen te doen, is onduidelijk. Maar de tijd om tot een akkoord te komen wordt wel steeds krapper. Voor het IMF geldt bovendien dat wanbetaling als een doodzonde geldt. Een land dat leningen aan het IMF niet op tijd betaalt, krijgt dertig dagen uitstel en dan gaat de geldkraan van het IMF onverbiddelijk dicht.
Plan Varoufakis
Voor buitenstaanders is het intussen erg lastig om in te schatten hoe ver de linkse Syriza-regering van Griekenland en diens schuldeisers uiteen liggen. Wel is duidelijk dat het vertrouwen in de overbruggende kwaliteiten van minister van Financiën Yanis Varoufakis tot een absoluut dieptepunt is gedaald, zowel bij collega-ministers als bij andere economen.
Tekenend is het commentaar op een lezing die Varoufakis afgelopen donderdag hield in Brussel, waarin hij een schets gaf van "synergistische hervormingen" die een oplossing moeten brengen voor de Griekse crisis. De site Politico maakte onderstaande kopie van een diagram van Varoufakis en legde die voor aan andere economen.
(klik voor uitvergroting)
In een reactie tegenover Politico zegt Harvard-econoom Robert Barro: "Echt hilarisch. Dit diagram is overduidelijk onderdeel van een Griekse campagne om een reputatie van geestelijke zwakzinnigheid te vestigen. Dat kan overigens best nuttig zijn in de onderhandelingen met het IMF en andere 'serieuze' internationale organisaties."
De Griekse econoom George Bitros heeft ook weinig lovends te melden over de schets van Varoufakis: "Het is voor mij als professioneel econoom echt vernederend, dat er met zulke karikaturen wordt gewerkt in plaats van een doordacht hervormingsprogramma."
Directeur Daniel Gross van denktank CEPS is iets milder tegenover Politico: "Het is zijn idee van de positieve werking van meer financiering voor investeringen, meer economische activiteit, meer belastingopbrengsten en betere publieke financiën. Het is het oude idee dat je oude problemen op een of andere manier kan oplossen met vers geld van buiten."
Corruptiebestrijding in Griekenland
Dat er in Griekenland wel pogingen worden gedaan om oude problemen aan te pakken, komt overigens naar voren in een maandag gepubliceerd interview met de Griekse minister van corruptiebestrijding Panagiotis Nikoloudis in Het Financieele Dagblad.
Nikoloudis erkent ronduit dat de overheidsdienst die belasting moet innen zwak en inefficiënt is georganiseerd, maar is ook zeer gedreven om dat aan te pakken. "Het gaat mij er niet om mensen achter slot en grendel te krijgen, al deins ik daar niet voor terug. Het gaat mij er in de eerste plaats om structuren in de samenleving zodanig te veranderen dat niemand meer kan feesten op kosten van de staat."
De minister denkt wel dat de ingrepen waar hij nu mee bezig is, inclusief het aanpakken van het tekort aan belastinginspecteurs, nog even tijd nodig hebben. "Maar ik garandeer dat dit binnen een aantal maanden is opgelost. We zitten dicht bij een oplossing", zegt hij tegen het FD.
Helaas voor Griekenland kan een akkoord tussen de regering en de schuldeisers geen maanden op zich laten wachten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl